HTML

...

„Egyedül azt várom el az embertől, hogy a világnézete ne vegye el a józan eszét” /Witold Gombrowicz/

Friss topikok

  • Vasapu: Hello, mi a helyzet veled? elolvastam megint a kedvenc írásaidat, és most meghallgatom a Mester pi... (2014.04.25. 23:45) Semmi extra
  • Tréning Atya: Hirtelen felindulásból raktam fel. Nagy ember, nagy lélekkel. Az elhízás megérne egy külön posztot. (2011.10.11. 15:38) Israel "IZ" Kamakawiwoʻole - Somewhere Over The Rainbow
  • : Fantasztikus ez a muzsika! Köszönöm. Nem tudom miért, de a Makám ugrott be a hallgatása közben...... (2011.09.23. 20:38) Hallgatnivaló - Avishai Cohen
  • Tréning Atya: @saaby.: Mitagadás, jól estek soraid. Mindig meglep, amikor valaki a virtuális fiókomba botlik, de... (2011.09.13. 10:43) Vers mindenkinek
  • Vasapu: Ez kurva jó! (2011.03.05. 23:15) Egy kis finomság Erik mestertől

mintha élnél

2009.01.27. 14:35 Tréning Atya

Hallgatnivaló: Onánia fülön keresztül avagy John Scofield - A Go Go

Címkék: zene jazz hallgatnivaló john scofield medeski martin & wood a go go

 Akinek az öreg Sco neve nem mond semmit, az inkább szaladjon még egy kört.

Az egyik legnagyobb jazz gitárosról van szó, aki természetesen játszott már a legnagyobbak (Miles Davis, Charles Mingus, Tony Williams, Billy Cobham, Jaco Pastorius, Herbie Hancock stb.) mellett is. Persze a két másik nagy pengető Pat Metheny és Bill Frisell sem maradhatottt ki. Felvételei igen változatosak, stílusát nehéz máséval összetéveszteni és ez még akkor is igaz, ha ez baromi nagy közhely. Kedvenc gitárján (Ibanez AS-200) bármit megcsinál és ez nem túlzás. Egy ideje már rangot jelent az öreggel játszani, neve megkerülhetetlen a jazz világában.1996-ban járunk, a Medeski Martin & Wood nevű formáció már öt éve működik. A hangzás ellenére nem egy ügyvédi irodát takar e három név, hanem napjaink talán legeredetibb  jazz zenekarát. Groove-királyok, na. Nos, nem is kívánhatnánk magunknak szebb ajándékot, mint azt, hogy ez a négy faszi ugyan dobjon már össze egy lemezt. Megtették. (Aztán 2006-ban megint.) Az 1997-ben megjelent A Go Go című album, bár John Scofield neve alatt jött ki, nagyon kiegyensúlyozott munka, nincs kiszolgálva a névadó, abszolút egyenrangú partner a hosszú nevű zenekar. Ezen az albumon minden felvételt John Scofield jegyez, nem úgy a 2006-os Out Louder, ami teljes mértékben közös produkció.

A cím régi híres klubokra utal, mint a Whisky A GO GO vagy a Cafe A GO GO. Az egész albumra jellemző a remek groove, egy kis funky, itt-ott egy kis elszállás, de végig kontrollálva. A legtöbb témát akár fütyülni is lehet, de az sem fog csalódni aki zenei finomságokra vágyik.

A számok  között van igazi funky (Chank, Like It Or Not), sejtelmes lassú (Kubrick), feszült hangulatú beindulás (Hottentot), már-már blues-os hangulatú, furcsa orgonahangokkal megtámogatott (Deadzy), és egy-két slágergyanús szerzemény is (A Go Go, Green Tea, Chicken Dog). 

Csak az alapot el tudnám hallgatni egy jó ideig, jár a láb,bólogat a fej, nagyon élvezhető. Chris Wood bőgőn és basszusgitáron egyaránt osztályon felülit nyújt, Billy Martin dobon meg akár egy atomóra. Nagyon erős páros, talán a legjobb, akiket valaha hallottam. Az alap mindig rendben, ha meg úgy hozza az élet, bármelyikük odatesz egy olyan szólót, hogy kettéáll a fülünk. A betonbiztos alapra John Medeski szinte bármit rápakolhat a billentyűhegyen túlról, Scofield meg úgy építkezik, néha csak néhány hangból, hogy az az érzésed, ez így tökéletes. Improvizációs készsége még mindig páratlan, pedig nyomja már egy ideje (idén lesz 58), mégis úgy tud újat, ugyanakkor csak rá jellemzőt alkotni, hogy közben nem sétál bele az önismétlés könnyű sikerrel kecsegtető csapdájába. Medeski méltó társa az öregnek és nem a fegyverhordozó szerepében, hanem vállt vállnak vetve, az első sorban, és ez így jó. 

Amikor először végighallgattam a lemezt csak annyit tudtam mondani, hogy húbazdmeg a betyárját. Akárhogy is, biztosak lehetünk abban, hogy tartalmasan töltjük következő cirka 64 percet, amennyiben ezt az albumot választjuk.

Röviden összegezve: négy piszok jó zenész élvezkedik a hangszerein egy bő órán keresztül.  

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://trogair.blog.hu/api/trackback/id/tr52906174

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Firehair1 2009.05.31. 18:27:26

Az albumot úgy kell hallgatni, mint annak idején az "első esten"? (szigorúan 15 másodpercenként átugorva a köv. számra ezzel a felkiáltással: "És ezt hallgasd meg!")
:-D
Egy volt lakótárs

turorudi · http://check.blog.hu 2010.05.09. 23:24:14

Budapesti koncerten voltál? Tök érdekes volt, mert a közönségben elcsípett hangok vagy Scofield pártiak voltak, vagy MMW pártiak. Én magában a MMW-t szeretem sokkal jobban, de amióta láttam Scofieldet néhányszor élőben, őt is megkedveltem, igaz ő több irányba is mozog, mint a MMW.
Ja, koncertfelvétel persze megvan.

Tréning Atya 2010.05.12. 14:01:36

@turorudi: A koncerten sajnos nem voltam, de ha hozzá lehet jutni, élnék a lehetőséggel. Az MMW állat, az Evolutionary Set meg habos torta.
süti beállítások módosítása